Home  |   Log in, 加盟我们   |   Create account, 在此注册  

"DRAGONICUM JE ZAUPANJA VREDNO MEDNARODNO POSLOVANJE"

DOBRO JUTRO, "FOKUS", Sobota 14. marec 2009, by Bojan Marsič

Finančna in gospodarska kriza sta pravzaprav krizi zaupanja. Toda kako spodbuditi mednarodno trgovanje in predvsem zagotoviti varnost naložb, hkrati pa ne porabiti preveć časa?

Gospa Inger-Marie Wold Fabič nam je v pogovoru razložila, kako je ustvarila svoje podjetje, ki odpravja ravno te prepreke z uporabo enega izmed sodobnejših in hitrejših orodij – interneta. Z mešanico svežih domislic, dolgoletnih izkušenj v gospodarstvu in skrbjo za varnost potrošnikov je ustvarila mednarodno poslovno platformo. Portal je že presegel prvotne načrte in sedaj beleži obiskovalce iz 50 držav ter preko 1300 obiskov dnevno.

Nam lahko razkrijete kaj več o vaših dolgoletnih izkušnjah in od ideja za podjetje?

»Kot ste že sami lahko ugotovili, prihajam z Norveške. Tam sem delala vrsto let za LBA (mednarodna gradbena federacija) za NHO Norveško Konfederacijo Businessa in Industrije  kot svetovalec za mednarodno poslovanje, kasneje kot koordinator projektov v specialističnih področjih managementa in trening programih (za Kitajso, Rusijo, Češko, Slovaško). Tudi ko sem se preselila v Slovenijo, sem imela veliko mednarodnih aktivnosti, saj jem delova kot agent za Slovensko papirno industrijo na Kitajskem in kot agent za kitajske proizvajalce papirja v Evropi. Moj življenjski sopotnik je iz Slovenije in ko je imel zdravstvene težave, sem ugotovila, da ne morem biti več toliko oddaljena od njega. Sem pa še vedno želela biti aktivna v svoji stroki in od tudi ideja za Dragonicum. Dandanes pokrivamo že 155 držav, od Afrike do Bližnjega vzhoda, pa tudi Azijo in Pacifik, Ameriko, Evropo, v kratkem po bodo bile dodane še države Južne Amerike in še nekaj držav iz Afrike«.

Katera so po vašem mnenju najbolj zanimiva področja za investiranje v Sloveniji in po svetu? 

"Turizm vsekakor, saj je Slovenija zelo lepa dežela z izrednimi naravnimi danostmi. Tu je treba še pomorstvo, logistiko in papirno industrijo. Ko sem delala na Kitajskem, so distributerji želeli večja naročila kvalitenega papirja, kot so jih slovenska podjetja bila sposobna letno proizvesti. Kemična, čevljarska in tekstilna industrija. Slovenija resnično proizvaja izredno kvalitena oblačila. In seveda – vino! V svetu pa Južna Amerika, ki je vsekakor zanomivo tržišče, v Afriki Angola...."

Kako deluje Dragonicum?

"On-line poslovni sistem je sprogramiral Janko Metelko in je lahek, hiter in učinkovit sistem za poslovanje. Zanimivo, da se z njim nisem nikoli v žino srečala, komunicirava preko Skypa. S pomočjo interneta se nam odpirajo možnosti raziskave in investiranje v poslovne priložnosti po vsem svetu. Obstaja pa veliko nevarnosti – od goljufij, virusov, hekerjev do cyber kriminalcev. Skozi center za varnost, ki smo ga uporabili za pomoč uporabnikom, identificiramo zaupanja vredne poslovne partnerje, samo legitimirana podjetja se lahko pridružilo poslovnem sistemu Dragonicum, kandidati za članstvo gredo preko procesa avtentifikacije in verifikacije, platforma ne bo ne hranila ne prodajala občutljive poslovne informacije, med člani lahko poteka informacija, ampak ne preko običajnih naslovov spletne  pošte. Za preprečitev možnosti zlorab ne uporabljamo digitalnega denarja (kreditnih kartic). Poleg tega ponujamo tudi direktorij za podjetja (kjer je preko 10.500 produktov in storitev), on-line oglaševanje in promocijo, directorij za mednarodni Trade Show, profesionalne prevajalske storitve, marketinško svetovanje, poročilo o državi z dejstvi in statistikami, informacijami o kulturi in družbi, poslovnih etiketah, poslovni darilih in vse, kar je potrebno za ućinkovito mednarodno trgovanje. Cena za članstvo je 300 evrov, slovenska podjetja imajo 30 odstotkov popusta".

Kot pravite, moramo vedeti tudi nekaj o kulturi določene države, saj se ta odraža tudi v samem poslovanju. Kakšen vtis je na vas naredila Slovenija?

"Ja, izjemno topel in družaben narod ste. Zanimivo pa je, koliko daste na automobile...

Sicer pa se vidi, da je vaša zgodovina povezana z avstroogrsko, saj imate radi tudi red in ste zelo vljudni. Z Norvežani pa si morda delite podobno ljubezen do narave. Zelene industrije in tiste, ki so povezane z okoljem, so tudi dobra možnost za investiranje in lepo je, da skrbimo za naše okolje".

 

musician-monument